Güvenlik Kameraları Hakkında Bilgiler

GÜVENLİK KAMERASI ÇEŞİTLERİ

  • AHD Güvenlik Kameraları
  • Ip(Newtork) Güvenlik Kameraları
  • Termal Güvenlik KameralarıAHD GÜVENLİK KAMERALARI

AHD (Analog High Definition) kameralar,farklı özellik ve çözünürlükte mevcuttur.Fiyatlar genel olarak,marka,özellik ve kalitelerine göre değişebilmektedir.
Mesela 2 mp bir ahd güvenlik kamerası’nı 200 tl’ye alabilirsiniz,1500 tl’ye de alabilirsiniz.Özellik olarak iki kamerada da 2 mp gözükebilir ama kameraların içlerinde kullanılan kart ve kameranın dış kasası aralarında bariz görüntü ve fiziki kalite farkı vardır.
AHD güvenlik kameraları 1 mp(720p) ve 2 mp(1080p) olarak değişmektedir.3,4,5 mp olarak satılan,çoğu ahd kamera yazılımsal olarak yükseltme yapıldığı için,2 mp üzerine ahd kameralarda çıkmak pek mantıklı değildir.Pek bir fark göremeden,daha fazla ücret ödemiş olursunuz.Daha üst çözünürlükler için,ip kameraları tercih edebilirsiniz.
Dış ortam,iç ortam ve lens farklılıkları değişen modelleri vardır.
Çoğu model de,3.6 mm lens kullanılır.Bunun anlamı;lens özelliği,sayısal olarak ne kadar düşük olur ise,kamera’nın görüş açısı o kadar geniş olur.8 mm lens özellikli bir güvenlik kamerası da,daha dar bir açıyla gösterecektir.
Varifocal lens kullanan kameralar; mesela 2.8 mm -12 mm arası bir kamera’nın açısı,bu değerler arasında ayarlanabilme özelliğine sahiptir.Manuel olan modelleri,el ile kamera üzerinden ayarlanmaktadır.Otomatik varifocal lensli modellerde ise,cihaz üzerinden yada mobil üzerinden açıyı değiştirebilme imkanı sunmaktadır.İç ortam ve dış ortam güvenlik kameraların da,lens seçenekleri mevcuttur.
Dome kameralar;iç ortam da kullanılan modellerdir.Dış kameralara göre daha kibar ve estetik olduklarından dolayı tercih edilmektedir.
Bullet kameralar(dış ortam ayaklı kameralar);su geçirmez,dış ortama göre üretilmiş modellerdir.Bazı mekanlarda iç ortamlarda da tercih edilebiliyor.(ör;çok toz olan bir atölye ortamında,dış kameralar tercih edilebilir).
Speed dome kameralar(mobese kameralar);dış ortam kullanılan,hareketli,zoom(yakınlaştırma)yapılabilen güvenlik kamerası’dır.Yaygın olarak kullanılan modellerde 36x’e kadar optik zoom yapılabilmektedir.Mobil üzerinden yada dvr kayıt cihazı üzerinden de kontrolü mevcuttur.Ekstra olarak joystick kontrol paneli bağlayıp,onun üzerinden de kontrol sağlanabilir.Kontrol paneli üzerinden preset noktaları ayarlayıp,otomatik olarak hareket ettirme,zoom yapma noktaları tanımlayabilirsiniz.
NOT: Günümüzde yeni nesil kamera sistemleri ‘nde,güvenlik kameraları’nın hepsinde gece görüş özelliği bulunmaktadır.Bu yüzden ekstra bir özellik gibi yazmıyoruz.
AHD Kameraları incelemek isterseniz aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
https://www.azimguvenlik.com.tr/guvenlik-kamerasi

                                             

IP(NETWORK) GÜVENLİK KAMERALARI
AHD güvenlik kameraları’nda anlattığımız;lens,dış-iç ortam,dome,bullet(ayaklı),speed dome seçenekleri,ip kameralarda da,aynıdır.
Burada karşımıza çıkacak farklar,görüntü çözünürlükleri ve sistemsel farklılıktır.Kısaca kablosuz ip kameralar dan bahsedelim.
Wifi(kablosuz) ip kameralar; sadece internet üzerinden izlebilen kameralardır.İç ve dış ortam olarak modelleri bulunmaktadır.Bunlara bakıcı kamerası,bebek kamerası,işyeri izleme kamerası gibi tabirler kullanılmaktadır.
Sadece anlık izleme sizin için yeterli,uzun süre kayıt ta istemiyorsanız,basit iş görmesi için ideal kameralardır.Hareket ettirilebilir,ses alıp,ses gönderebilirsiniz.

Cep telefonuna program indirilerek,wifi üzerinden modeminizle eşleştirip,kullanıma başlayabilirsiniz.Kayıt isterseniz,hafıza kartı takarak,belli sürelere kadar kayıt yapıp,mobil programı üzerinden kayıtları izleyebilirsiniz.
Ip Kameralar (kablolu); profesyonel olarak kullanılan yüksek çözünürlü güvenlik kamerası tipidir.Döviz büroları,kuyumcular gibi.. işyerleri tarafından,tercih edilmektedir.Çözünürlük olarak 8K ya varan modelleri mevcuttur.Kullanılan kablo tipi ise CAT5/CAT6 ‘dır.
AHD kameralarda olduğu gibi, 400 tl’ye de,5000 tl’ye de, 4 mp ip kamera alabilirsiniz.Ama sık sık dikkat çektiğimiz noktayı tekrar edecek olursak,kesinlikle kalite olarak aynı değildir.
Poe özellikli ve poe özelliksiz olarak modelleri vardır.Poe özelliği olmayan ip kameralar da,kameraya elektiriği ayrı bir adaptör üzerinden vermeniz gerekmektedir.(ahd kameralarda olduğu gibi)
Poe özelliği olan modellerde ise arada poe özellikli bir switch kullandığınız takdirde,ip kameradan poe switch’e cat6 kablo çekmeniz yeterlidir.
Kamera hem görüntüyü bu kablo üzerinden iletir,hem de poe switch üzerinden aynı kablo ile elektriği alır.
Dikkat edilmesi gereken nokta,kullanacağınız switch,poe özellikli olmalıdır.
Ip Kameraları incelemek isterseniz aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
https://www.azimguvenlik.com.tr/ip-kameralar

                                    

TERMAL KAMERALAR
Termal kameralar,
görüntüleme usulü olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) temel alan ve manzaranın genel yapısını IR enerjiyi nazaran oluşmuş renkler ve biçimlerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik maksatlı da kullanılabilir fakat çok çeşitli kesimlerin de kullanımına açıktır. Bilhassa ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri ve gibisi askeri tekniklerin gelişmesi ile kıymeti artmıştır.
Elektrik dalında ise, elektriksel sorunların tespitinde kullanılır. Elektrik akımının geçişi sırasında gereçte oluşan ısınma termal kameralar ile gözlenerek sorun tespiti çarçabuk yapılabilir. Çok yük altındaki güç transformatörleri, kablolar, kontak noktaları, kapasitörler, termal kamera ile gözlenerek ısınan noktalardaki sorunlar rastgele bir elektriksel ölçüm yapmadan tespit edilebilir.
İnşaat mühendisliği alanda ise çelik yapılarda metal yorgunluğunun tespiti için, sıva altında oluşan küf nem yahut çatlakların tespiti içinde kullanılır.
Bu aygıtların çektiği fotoğrafta sıcak bölgeler açık renk, soğuk bölgeler ise koyu renk le gösterilir. En soğuk bölgeyi mavi, en sıcak bölgeyi ise sarı gösterir. Ortamın sıcaklığına nazaran mavi den sarı ya da kırmızı renk kullanarak geçer.
Tüm objeler şayet -273 derece üzerinde ise termal güç yaymaktadır. Bu da objelerde sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Gözümüzün göremediği kızılötesi aralıkta termal güç yayılır. Bu aralık kırmızı ışık ve mikrodalga ışınları ortasındadır. Bu kameralar olağan bakınca görülmeyen ama önemli sonuçlar doğurabilecek sorunları net olarak görebilmeyi sağlar.
Yüzey sıcaklıklarını ölçmek, algılamak gayesiyle elektronik optik aygıtlarda kullanılmaktadır. Elektromanyetik dalgalar iletimi direkt olmayan hareketi esnasında çıkan ısı hareketidir. Bu aygıtlar bu dalgaları ışınımı algılamak birebir vakitte ölçmek maksadıyla elektronik optik aygıtları kullanılır. Burada kamera canlıları bedenlerden çıkan ısı sayesinde görünür. Yani canlının yaydığı beden ısısından yola çıkarak tespit eder ve yerlerini belirler. Bu aygıtları başka görüntüleme aygıtlarından ayıran özelliği ise tahlil yazılımlarına sahip olmasıdır. bu sayede tabiattaki tüm gereç tiplerin kızılötesi yayılımları bulunabilir. her nesnenin ısı yayımı farklılık gösterir buna emissivity denir ve 0 ile 1 ortasında değişir. Siyah hariç tüm objeler 1’in altında siyahta ise emissivity 1’dir.
Bu aygıtlar manzara oluşturmak için belirli bir sıcaklık aralığına sahiptir. Sıcaklığına nazaran de IR yayılımları vardır ve her IR yayılımın değişik kolda uzunluğunda olduğu için bu aygıtlar makul sıcaklık ortasında manzara verirler. Kameradaki objektifler küçük sıcaklıkta bile sıcaklık farkını yakalayıp bu farktan imaj oluşturan bir özelliğe sahiptir.